Contrast Increase font size Est Rus
Veebiraamatukogu

Log in

Browse:

Categories Authors Narrators Publishers Subject words
Home page Hõredasse õhku : kohalviibija jutustus Mount Everesti katastroofist

Hõredasse õhku : kohalviibija jutustus Mount Everesti katastroofist

Author: Krakauer, Jon
Narrator: Ots, Andres
Imprint: Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2016
Duration: 12 hours 7 minutes 5 seconds
Size: 334.1 MB
Format: DAISY 2.02
Publication type: Sound recording
Language: eesti

Summary

Kui Jon Krakauer 1996. aasta 10. mail varsti pärast keskpäeva Mount Everesti tippu jõudis, ei olnud ta viiskümmend seitse tundi maganud ja tuikus hapnikupuudusest. Siis, kui tema alustas 29 028 jala kõrguselt pikka ohtlikku laskumist, rühkis kakskümmend teist mägironijat alles tipu poole. Mitte keegi ei pannud tähele, et taevasse hakkasid kogunema äikesepilved. Kuus tundi hiljem ja 3000 jalga madalamal varjus Krakauer 70-sõlmese tormi ja silmanägemist võtva lumetuisu käest telki, ise külmumas ning väsimusest ja hapnikupuudusest hallutsinatsioonides, kuid väljaspool ohtu. Järgmisel hommikul sai ta teada, et kuus kaasronijat ei jõudnud laagrisse tagasi ning pidasid nüüd lootusetut heitlust elu eest. Kui torm lõpuks vaibus, oli viis neist ilmselt surnud ja kuues nii kohutavalt külmunud, et ta parem käsi tuli amputeerida.

"Hõredasse õhku" on jutustus Everesti ajaloo kõige ohvriterikkamast hooajast, mille autoriks on tuntud ajakirjanik Jon Krakauer. Saanud ajakirjalt Outside ülesande kirjutada mäe järjest suuremast kaubastumisest, sõitis vilunud mägironija Krakauer maailmas lugupeetud kõrgmäestiku giidi Rob Halli kliendina Himaalajasse. Rännuhimuline kolmekümne viie aastane uus-meremaalane Hall oli aastatel 1990-1995 neli korda Everesti tippu jõudnud ja viinud sinna ka kolmkümmend üheksa mägironijat. Halli meeskonna kõrval tõusis mäele ka teine giidiga ekspeditsioon, mida juhtis Scott Fischer - neljakümneaastane legendaarselt tugev ameeriklane, kes tõusis 1994. aastal hapnikku kasutamata Everesti tippu. Kuid ei Hall ega Fischer elanud üle perutavat tormi, mis neid 1996. aasta mais tabas.

Krakauer uurib, miks tõmbab Everest endale nii paljude inimeste, sealhulgas ka tema enda tähelepanu, sunnib neid unustama ettevaatust, ignoreerima armastatud inimeste muret, taluma sellist vaeva, võtma sellist riski, tegema selliseid kulutusi. "Hõredasse õhku" on pealtnägija jutustus sellest, mis juhtus maailma katusel. Põhinedes faktidel ja vahetutel emotsioonidel, on see raamat oma valdkonnas erakordne saavutus.
Downloading, listening and reading is available only for the registered users.