Contrast Increase font size Est Rus
Veebiraamatukogu

Log in

Browse:

Categories Authors Narrators Publishers Subject words
Home page Igaviku fjordi prohvetid

Igaviku fjordi prohvetid

Author: Leine, Kim
Narrator: Kaldoja, Lauri
Imprint: Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2016
Duration: 26 hours 30 minutes 25 seconds
Size: 549.3 MB
Format: DAISY 2.02
Publication type: Sound recording
Language: eesti

Summary

Kim Leine (1961) on Taani-Norra kirjanik. "Igaviku fjordi prohvetid" (2012) on tema neljas romaan, mille eest ta sai aasta hiljem Põhjamaade Nõukogu kirjandusauhinna.

Võimsa Gröönimaa-saaga peategelane on Morten Falck, idealistlik maapoiss, kes saabub Kopenhaagenisse isa soovil teoloogiat tudeerima. Õpingute lõpusirgel kohtub ta Gröönimaal misjonärina töötanud Poul Egedega. Mortenil tekib arusaam, et tema koht on samuti Gröönimaal, inuittidele ristiusku tutvustamas.

1787. aastal astubki ta Gröönimaa pinnale, omamata tegelikku ettekujutust probleemidest, mis ootavad teda ees kohalike pärismaalaste ja taanlastest kolonistide seas. Kohalikku eluolu tundma õppides tunnetab ta valulikult kolonistide moraalitut käitumist. Vaimse tasakaalu säilitamise teevad raskeks ka äärmuslikud elutingimused. Mõneks ajaks leiab ta rahu Igaviku fjordis, kus ristiusu omaks võtnud inuitid on loonud oma sekti ning elavad rahulikult ja nälga tundmata. See pole aga kaugeltki meeltmööda kolonistidele.

Raskustele peaaegu alla vandununa pöördub Morten Falck tagasi kodumaale, kuid alles seal ta mõistab, et vaatamata Gröönimaal ootavatele ohtudele ja vaenulikkusele on tema õige koht siiski sellel kõleda looduse ja karmide inimestega maal.

Romaan tugineb 1780.-1790. aastatel Gröönimaal ja Taanis tegelikult aset leidnud sündmustele.
Downloading, listening and reading is available only for the registered users.