Kontrastsus Suurenda teksti Eng Rus
Veebiraamatukogu

Sisene

Sirvi:

Kategooriad Autorid Esitajad Väljaandjad Märksõnad
Avaleht Narziss ja Goldmund

Narziss ja Goldmund

Esitaja: Küngas, Aksel
Ilmumisandmed: Tallinn : Eesti Pimedate Ühingu Heli- ja Punktkirja Keskus, 1996
Kestus: 14 tundi 16 minutit 33 sekundit
Maht: 393.6 MB
Vorming: DAISY 2.02
Laad: Helisalvestis
Keel: eesti

Sisututvustus

"Narzissi ja Goldmundi" on nimetatud Hesse sündmustikurohkeimaks ja ka Freudi psühhoanalüüsi teooriast enim mõjutatud teoseks.

Pealkirja nimede taga on õpetlane, vaimulik ja askeet Narziss ning kunstiandeline boheemlane, rännu- ja naistehimuline Goldmund. Keskaega paigutatud tegevustikus on pilte kloostri-, mõisa-, talu- ja linnaelust, kirjeldatakse Goldmundi lausa ainulist võimet naisi vallutada. Hea tahtmise juures võiks Goldmundi nimetada Saksa Casanovaks või don Juaniks, ehkki temas pole esimese aristokraatlikust ega teise ülbust. Ta võidab naisi, sest oskab iga naisega kohaneda, iga naise soove rahuldada.

Raamatul on ka filosoofiline külg, mida võib sõnastada nõnda: teadus rajaneb lihasuretamisel, kunsti läteteni jõuab ainult elu kõigekülgselt tundma õppides. Nõnda kogebki Goldmund ülimaid naudinguid ja põrgulikke piinu.

Narziss ja Goldmund on teose alguses noorukid. Elukogemuse lisandudes mõistavad nad teineteist paremini. Õpetlane jõuab äratundmisele, et ka kunst kajastab ja seletab maailma õigesti ja täpselt.
Teavikut alla laadida, kuulata ja lugeda saavad kasutajad, kellele administraator on andnud vastava õiguse.