Kontrastsus Suurenda teksti Eng Rus
Veebiraamatukogu

Sisene

Sirvi:

Kategooriad Autorid Esitajad Väljaandjad Märksõnad
Avaleht Ma nägin Königsbergi suremas : ühe arsti päevaraamatust

Ma nägin Königsbergi suremas : ühe arsti päevaraamatust

Esitaja: Rekkaro, Anne
Ilmumisandmed: Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018
Kestus: 10 tundi 4 minutit 58 sekundit
Maht: 277.6 MB
Vorming: DAISY 2.02
Laad: Helisalvestis
Keel: eesti

Sisututvustus

Hans Deichelmann, kodanikunimega Johann Schubert, sündis 1906. aastal Würzburgis. Peale arstiteaduskonna lõpetamist Würzburgi Ülikoolis asus ta 1937. aastal tööle Königsbergi Hügieeniinstituuti, Saksamaa kapituleerumise järel 1945. aastal jäi arsti ja patoloogina tööle Königsbergi Halastushaiglasse.

"Ma nägin Königsbergi suremas" on arsti üksikasjalik päevaraamat ajast, kui nõukogude väed olid vallutanud nii Ida-Preisimaa kui selle pealinna Königsbergi (praegune Kaliningrad). Teine maailmasõda oli lõppenud ja kohalik tsiviilelanikkond, peamiselt naised, lapsed ja väeteenistuseks kõlbmatud mehed, lootsid venelaste valitsemise all oma eluga rahulikult edasi minna. Milline saatus neid sadu tuhandeid inimesi ees ootas ja kas nende ootused-lootused täitusid?

Mõistetavatel põhjustel (Saksamaal ei söandata siiani avalikult tollest ajaloo perioodist tõtt rääkida), avaldas Johann Schubert oma mälestused esmakordselt 1949. aastal Hans Deichelmanni varjunime all järjejutuna Aacheni päevalehes "Aachener Nachrichten".
Teavikut alla laadida, kuulata ja lugeda saavad kasutajad, kellele administraator on andnud vastava õiguse.