Contrast Increase font size Est Rus
Veebiraamatukogu

Log in

Browse:

Categories Authors Narrators Publishers Subject words
Home page Ohakalind

Ohakalind

Author: Tartt, Donna
Narrator: Aas, Mart
Imprint: Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2016
Duration: 36 hours 59 minutes 8 seconds
Size: 1020.7 MB
Format: DAISY 2.02
Publication type: Sound recording
Language: eesti

Summary

Kolmeteistkümneaastaselt elab Theodore Decker, pühendunud ema ja kodust lahkunud hoolimatu isa laps, üle õnnetuse, mis rebib tema elu tükkideks. Üksinda ja pidetuna New Yorgis, leiab ta peavarju ühe jõuka sõbra perekonna juures. Tal on raske harjuda oma uue Park Avenue koduga, koolikaaslased, kes ei tea, kuidas temaga suhelda, tekitavad talle meelehärmi ning lisaks piinab teda väljakannatamatu igatsus ema järele. Nii klammerdubki ta aastate möödudes selle ühe asja külge, mis talle kõige rohkem ema meenutab: väikese kummaliselt paeluva maali külge, mis tõukab ta lõpuks kriminaalse allmaailma rüppe.

Üles sirgudes õpib Theo mängleva kergusega liikuma kõrgklassi söögitubade ja tolmuse labürindilaadse antiigipoe vahel. Ta on eemale tõugatud ja armunud - ning maal, mis on tema talisman, asetab ta üha aheneva, üha ohtlikumaks muutuva ringi keskmesse.

"Ohakalind" on meid läbi tänapäeva Ameerika viiv kummituslik odüsseia ja paeluvast väest kõnelev tragöödia. Romaan, milles põimuvad unustamatult eredad tegelaskujud ja närvesööv pinge, on imekaunis sõltuvust tekitav kirjanduslik triumf - meid jalust lööv lugu kaotusest ja kinnisideedest, ellujäämisest ja eneseotsingutest, armastuse sügavaimatest saladustest, identiteedist ja saatusest.

Ameerikas leidub vähemalt üks kirjanik, kes kuulub kindlalt eelmise sajandi lõpu tähtsamate autorite hulka hoolimata asjaolust, et 20. sajandil ilmus tal kõigest üks romaan. See on Donna Tartt (sündinud 1963), romaanide "Salajane ajalugu" (1992, e k 2007) ning "Väike sõber" (2002) autor. Tema kolmas romaan "Ohakalind" ilmus 2013. aastal ja pälvis mitu kirjandusauhinda, sh Pulitzeri preemia. 2014. aastal valis ajakiri Time ta 100 mõjuvõimsama inimese sekka.
Downloading, listening and reading is available only for the registered users.