Contrast Increase font size Est Rus
Veebiraamatukogu

Log in

Browse:

Categories Authors Narrators Publishers Subject words
Home page Paunvere lõpp : kuidas eesti kirjanikud "Kevadet" kirjutaksid : 69 paroodiat

Paunvere lõpp : kuidas eesti kirjanikud "Kevadet" kirjutaksid : 69 paroodiat

Author: Kall, Toomas
Narrator: Põldma, Kristian
Imprint: Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019
Duration: 4 hours 10 minutes 15 seconds
Size: 115.2 MB
Format: DAISY 2.02
Publication type: Sound recording
Language: eesti

Summary

1912. aastal avaldas Oskar Luts jutustuse "Kevade", mis sai kohe lugejate lemmikuks, peagi aga üheks eesti kirjanduse tüvitekstiks.

1975. aastal kuulus "Kevade" meie kultuuriruumi juba nii orgaaniliselt, et ma tõesti uskusin: mingisugune "Kevade" oleks meil isegi siis, kui Luts ei oleks seda omal ajal kirjutanud. Ainult et missugune "Kevade" täpselt? Nii hakkasingi otsima vastust küsimusele, kuidas eesti kirjanikud "Kevadet" kirjutaksid.

Esimesed vastused — Mati Undi, Holger Puki ja Vaino Vahingu moodi "Kevaded" — ilmusid ajakirja "Pikker" 16/1975 paroodialisas "Käkker", viimane — Mehis Heinsaare laadi "Kevade" — ajakirjas "Looming" 12/2017.

Nüüd jõuavad ühtede kaante vahele kõik kahekümne viie eesti kirjaniku kujuteldavad "Kevaded", mis seni on ilmunud, lisaks tosin veel avaldamata paroodiat. Enamik neist uus-"Kevadetest" on kas lühemad või pikemad jutustused, kuid on ka luulet, samuti on esindatud aforismid (Arvo Valton), kuuldemäng (Jüri Tuulik), päevik (Tõnu Õnnepalu), kirjavahetus (Jaan Kaplinski), e-kirjavahetus (Mart Juur) ja koguni traktaat (Olev Remsu).

Soovitan "Paunvere lõppu" kõigile, eriti neile, kes hindavad eesti kirjanduse (vahel raskesti märgatavat) mitmekesisust.
(Toomas Kall)
Downloading, listening and reading is available only for the registered users.