Kontrastsus Suurenda teksti Eng Rus
Veebiraamatukogu

Sisene

Sirvi:

Kategooriad Autorid Esitajad Väljaandjad Märksõnad
Avaleht KGB mürgitehas : Leninist Litvinenkoni

KGB mürgitehas : Leninist Litvinenkoni

Esitaja: Klaos, Kaire
Ilmumisandmed: Haapsalu : Haapsalu Sotsiaalmaja, 2018
Kestus: 14 tundi 41 minutit 56 sekundit
Maht: 354.7 MB
Vorming: DAISY 2.02
Laad: Helisalvestis
Keel: eesti

Sisututvustus

2006. aasta novembri lõpus raputas maailma endise FSB (Venemaa julgeolekuteenistus ja KGB järeltulija) alampolkovniku jõhker mõrv Londonis. Mõrv oli kõige kurikuulsam Vene luureteenistuse välismaal sooritatud kuritegu rohkem kui kolme aastakümne jooksul.

Autor Boriss Volodarski, kes konsulteeris juurdluse ajal Londoni Metropolipolitseid ja on endiselt Litvinenko lesega lähedane tuttav, on endine Venemaa sõjaväeluure ohvitser ja rahvusvaheline ekspert erioperatsioonide alal. Tema jutustus näitab, et juba 1917. aastast – alates Leninist ja Tšekaast, mis oli KGB eelkäija – on Vene eriteenistused regulaarselt korraldanud individuaalselt planeeritud mürgitamisoperatsioone üle terve maailma, et hävitada Kremli vaenlasi.

Autor tõestab, et Litvinenko mürgitamine on vaid üks episood reas mõrvadest, mis jätkuvad kuni tänapäevani. Ta on dokumenteerinud üle 20 juhtumi, mille käigus Vene võimud kasutasid režiimi vastaste mõrvamiseks mürki, sealhulgas võõrriikide juhtide kõrvaldamiseks. Mõned neist tapmistest või tapmiskatsetest on üldtuntud, teised avalikustatakse siin esmakordselt, näiteks Vladimir Stepanovitš Nesterovitši, Ignati Dzewalkowski ja parun Wrangeli juhtumid.

Volodarskil on unikaalne isiklik seotus peaaegu kõigi 20 juhtumiga alates Nõukogude ülejooksiku Nikolai Hohlovi mürgitamisest radioaktiivse talliumiga Frankfurdis 1957. aasta septembris kuni Bulgaaria dissidendi Georgi Markovi kurikuulsa "vihmavarjumõrvani" Londonis 1978. aastal.

Nii tavalugejale kui luureekspertidele suurt huvi pakkuv raamat esitab mitmeid ajaloolisi juhtumeid esmakordselt ja varustab lugeja võtmetähtsusega operatsioonide detailsete ja hästi dokumenteeritud taustaga.Boriss Volodarski uuring KGB mürgitehase kohta põhineb ta enda professionaalsetel teadmistel ja kogemustel, mida toetavad dokumendid ning endise raudse eesriide mõlemal poolel olnud luureohvitseride ja analüütikute informatsioonil põhinevad arvamused. Tema kirjeldust toetavad ümberlükkamatud tõendid nende kohta, kes võtsid Venemaa enamliku revolutsiooni järel osa ja korraldasid seda laadi operatsioone.
Teavikut alla laadida, kuulata ja lugeda saavad kasutajad, kellele administraator on andnud vastava õiguse.