Contrast Increase font size Est Rus
Veebiraamatukogu

Log in

Browse:

Categories Authors Narrators Publishers Subject words
Home page Daam kullas : Gustav Klimti meistriteose, Adele Bloch-Baueri portree erakordne lugu

Daam kullas : Gustav Klimti meistriteose, Adele Bloch-Baueri portree erakordne lugu

Imprint: Tallinn : Eesti Pimedate Raamatukogu, 2019
Duration: 14 hours 55 minutes 52 seconds
Size: 411.9 MB
Format: DAISY 2.02
Publication type: Sound recording
Language: eesti

Summary

Gustav Klimti maal "Daam kullas", mida peetakse üheks 20. sajandi tuntumaks maaliks, jõudis kogu maailma uudispealkirjadesse sada aastat pärast valmimist, kui selle müügihind kerkis oksjonil 135 miljoni dollarini. Anne-Marie O'Connor räägib meile haarava loo, kes oli too maalil kujutatud daam kullas tegelikult.

Adele Bloch-Bauer oli silmapaistev Viini juudi seltskonnategelane. Sajandi lõpu Viinis oli tal mässaja kuulsus. Ajal, mil naiste osalemist ühiskondlikus elus peeti mandumise ilminguks, väärtustas Adele avalikult naiste haridust. Raamatus tutvustatakse ka Klimti, vaese graveerija poega, keda kunstibürokraadid ei tahtnud tunda, geeniust, oma aja kunstiketserit.

Kui natsid võimule tulid, konfiskeerisid nad portree ja kõrvaldasid sellelt Adele nime, et keegi ei aimaks tema juudi päritolu. Kuuskümmend aastat pärast natside kunstirööve sai alguse kümneaastane kohtuvaidlus Austria valitsuse ja Bloch-Bauerite pärijate vahel.

Autor Anne-Marie O'Connor töötas aastaid Reutersi väliskorrespondendina ja Los Angeles Timesi koosseisulise ajakirjanikuna. Praegusel ajal teeb ta kaastööd The Washington Postile Jeruusalemmast.
Downloading, listening and reading is available only for the registered users.